tallin


               Estonia  kuzey Avrupa memleketi..  nüfusu 1,3 milyon .. Baltık denizi ve Gulf Finland sınırında Sovyet Rusya'nn 1991 yılında çökmesi ile bağımsızlığını sağlamış, 2004 yılında Avrupa Birliğine katılmış küçük bir ülke ..Ancak bilgisayar teknolojilerine yatırım yapan, dijital kullanımı büyük ölçüde halkın kullanımına sunarak giderek zenginleşen bir ülke.. Nüfusun büyük kısmı Eston olmakla birlikte  özellikle Rus sınırına yakın Narva gibi şehirlerinde çoğunluk Rus asıllı...

 
Estonia'nın  başkenti Tallin'e memleketten sadece THY seferi var .. 4 Mayıs 2018 cuma 08:15 hareket saatimiz..  yaklaşık 3 saatlik  bir mesafe uçakla..   
 



Küçük bir havaalanı binası var Tallin'in..  Lennart Meri devlet başkanının adını taşıyor.







Belli başlı üç firmanın uçağı vardı Tallin havaalanında.. Ryanair, THY, Nordic..

 
 Havalimanının bir köşesinde Lennart Meri'nin anısına makam arabasını teşhir etmişler..




Havaalanı Tallin kent merkezine oldukça yakın.. zaten in cin top oynayan havaalanına 2-3 araçlık temiz tramvay hizmeti de sağlanmış..  sorunsuz ulaşım..



 





Tallin'in Old Town denilen meydanındayız.. Old Town Hall  binası 1300 'lü yıllarda yapımına başlandığı yazılı levhada..








Old Town Hall'ün bir köşesinde dar bir kapıdan girilen  mumlarla aydınlatılmış  sosis, salata turşusu  vb.  servis edilen bir satış noktası diyelim var.. restauranta benzer bir yer değil. .kıymeti kendinden menkul bir yer..










Bu meydanda da kıpırdaman şekil yapan bir vatandaş..
 
 









 
İkinci Dünya Savaşı anısına yapılmış camdan bir sütun..








Aleksandr Nevsky Katedrali ..1900 yılında bitirilmiş bir Rus generalin adını taşıyor.. Ortodoks kilisesi















 Tallin gezisini öğleden sonra tamamladık .. zaten küçük bir şehir..Rus sınırında kuzeydeki şehir Narva'ya  3 saatlik minibüs yolculuğu ile varıyoruz.. Konaklama europe guest house'da ..

  

Narva'dan Helsinki ye gideceğim.. 7 Mayıs 2018 pazartesi günü sabah erkenden tren istasyonuna yürüyorum.. Burada gün çok erken başlıyor .. saat 22 gibi hafif bir karanlık.. sabah 4 gibi her taraf aydınlık ..beyaz geceler dedikleri bu olsa gerek..  yol tenha  tek tük araç geçiyor. yeşil bir kent tertemiz bir hava..



   
Tren  Tallin'e 7.20 de hareket ediyor.. 11,20 Euro. ..temiz konforlu bir tren.. küçük bir istasyon binası.. aynı zamanda bu istasyondan Rusya yönüne giden ve gelen olduğu için pasaport kontrol noktası da içerde var.
 



Tekrar Tallin'deyim .. Helsinki ye cruise gemiler sefer yapıyor.. Birkaç firma var... Viking , Tallink ve Eckerö Line... İnternetten baktığıma göre en uygun Eckerö Line firması..12 Euro standart ekonomik bilet.. gemilerde yemek  salonundan mağazaya kadar birçok  bölüm var..Tallin'deki fiyatlar daha uygun olduğu için  Helsinki'den birçok Finlandiyalı alışveriş için Tallin'e geldiği söyleniyor..
 







 




 
 Güneşli bir hava da olsa açıkt rüzgar oluyor ve üşütüyor.. üstü açık olan geminin yanlarında rüzgar kesici paneller nisbeten  rüzgarın direkt etkisini önlemekte..


Helsinki  dönüşü  Tallin'de Narva için tren saatini beklerken etrafta boş boş dolaştım.. 14:58  harket saati.. Tren en rahat ve hızlı ulaşım aracı.. 12 euro  tek bilet ..185 km. yol yaklaşık 2 saat sürüyor.



Narva 'da kaldığımız europe guest house ... gecelik tek oda 40 Euro.. temiz yeterli bir konaklama yeri..  9 Mayıs Rusya'da ikinci dünya savaşının zafer günü olarak kutlanıyor.. oteldeki kanalların neredeyse tamamı Rus kanallarını gösteriyor.. dolayısıyla uzun uzun askeri geçitlerini izledik tv'de




 


 
Narva şehri sınırda kurulmuş.. şehir merkezinden yaklaşık 1-1,5 km yürüdüğünüzde  Estonia- Rus gümrük kapısına ulaşılıyor.. Araç ve insan geçiş noktası..iki ülkeyi Narova nehri ayırıyor ...arada bir de köprü yapmışlar..geçişler köprü üzerinden..  Rusya  yeşil pasaportlu olanlar dahil visa istediği için  karşı tarafa geçemiyorum.. Petersburg sınırdan 120-150 km kadar bir uzaklıkta.. Narva'ya nehrin karşı tarafından komşu olan Rus kenti İvangorod..














Gümrük kapısının her iki tarafında iki ayrı kale var .. Arkada görülen Ruslara ait..







 
 

 


Narova  nehri kenarı  gezinti alanı.. 150 m en az genişliği var nehrin..  Kuzeye doğru Finland körfezinde Baltık denizine karışıyor..







Promenad  dedikleri  gezinti yolu..




High School







 
Narova nehrinin Baltık deniziyle kavuştuğu körfezdeyim...


Baltık Denizi... plajda tek tük yürüyen, güneşlenen insanlar vardı..  Narva'ya 12 km kadar.. minübüs sefer yapıyor.. orman içinde parklar, spa hotel ve özel mülk yazlıklar  ...
 



Misafir edildiğimiz okulun tabelası bu kadar.. girişler falan bakımsız..  fakat eğitimleri bizden iyi ki  Pisa sınavlarında 2016 yılında açıklanan sonuçlarına göre 3. olmuşlar.. bizim ülke çok gerilerde..50.





 ise
 
11 Mayıs 2018 Tallin havaalanından İstanbula dönüş

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Greece

Pragh

Bratislava -Krakow