şam -2006
Atatürk Havalimanı
Suriye'yi görmek, gezmek üzere 2006 haziran ayında grup gezisine katıldım. Akşama doğru Atatürk havalimanından Adana'ya THY ile hareket.. Yaklaşık bir saat çeyrek dakika sonra Adana havaalanında bizi Suriye'ye götürecek otobüsü bekliyoruz. Maraşlı sürücüler rötarlı da olsa sonunda geldiler. Saat 21:00 gibi Adana'dan karayoluyla Suriye'ye gitmek üzere hareket ettik. Gece yolculuğunu, yollara, etrafa bakmayı kaçırmak istemiyorum, önde kendime yer buldum. Cilvegözü sınır kapısına vardığımızda gece yarısını geçmiştik. Tabeladaki ok Halep'i işaret ediyor.. İsmini duyduğumuz kadim kent. Gezi planı gece boyu yol giderek sabah Şam'a varmak..
BAB-EL HEVA
Bab-el Heva Suriye hudut kapısının adı.. Rehberimizin Suriye tarafında fotoğraf çekilmemesi uyarısına uyuyoruz. Ne olur ne olmaz.. Suriye gümrük binasında Beşir Esad'ın fotoğrafı büyükçe asılmış. Baba oğul Esad'ların fotoğraflarını ilerde bolca göreceğiz.. Rehber turizm firma sahibi gümrük işlemlerini hallediyor.. Yaklaşık bir saat.. Yöntemler hep aynı.. ufak hediyeler veriliyor. Suriye' li gümrük memurlarının Maraş dondurmasını pek sevdiklerini öğreniyoruz. Gümrük kapısından ayrılıyoruz. Vakit gece yarısı. Sabaha dinlenmiş olalım diye kestiriyoruz..
Güneş ışığı düzlükleri aydınlatıyor. Şam'a yaklaşıyoruz. Yolda küçük köyler, kasabalar nedense bakımsız görünüyor gözümüze. Ön yargılı olmak duygusundan kaçınma refleksiyle daha göreceklerimiz ilerde, asıl memlekete daha var.. iç geçirmeleri... Sonunda dış mahallelerden geçerek Şam'a, merkezine varıyoruz. Sabahın çok erken saatleri de sayılmaz 09:00 gibi.. ancak şehir caddelerinde tenhalık var. Birkaç taksici otobüsün yanına geliyor.. Bu arada gelirken tabelalarda ingilizce Damascus yazısı.. rehber bizim Şam dediğimiz şehire Suriye'de Dımeşk dendiğini, Şam isminin bu bölgenin Osmanlı zamanından beri genel adı olduğunu açıklıyor.
Kahvaltı
Şam gezisine merkezdeki bir otelde kahvaltı yaparak başlayacağız..açık büfe , alışık olduğumuz peynir,reçel zeytin çeşitleri ,kekler küçük sandviç ekmekler, salata.. Suriye'de bizim alışık olduğumuz francala ekmeği biz göremedik..bir tür yufka, lavaş benzeri ekmek kullanılıyor..vakfıkebir ekmeğini burada aramanın anlamı yok..
Muhyiddin-i Arabi Camii ve türbesi
Bizim için gün çoktan başlamıştı. Dımeşkliler caminin serin bir köşesinde uyumakta. İbadet yerlerinde davranışlar bizdekinden biraz farklı..
Halepli bir Türk genci bize rehberlik yaptı, Aksu firmasına ait bir otobüs bizi Suriye'ye getirdiği gibi kent içi ulaşımımızı da sağladı. Üç gün içinde birçok yeri görebilmemizin sırrı burada. Rehbersiz gidilir mi? evet .. mümkün.. hatta keşfetme duygusu daha heyecan verici olabilir.. eğer gezinize zaman ayırabilirseniz.. kahvehanelerde yerli vatandaşlarla oturup sohbet etmek tanımak açısından daha uygun.. Şam'ın kapalı çarşısı.. HAMİDİYE
Şam'da ilk gün kapalı çarşısını geziyoruz. Üstü ortadan yuvarlak kemerle örtülü uzun dikdörtgen bir çarşı. Daha çok komşu ülkelerden İran, İrak, Ürdün gibi ülkelerden gelen kadınlı erkekli gruplar çarşıda alışverişte.. Biz de ne alabiliriz diye bakınıyoruz.. dikkate değer birşey göremedim. Dondurma dükkanının içi kalabalık. Ben de tadına bakıyorum. Güzel.. ama kıyaslamaktan kendimi alamıyorum.. nerede Maraş dondurması....Çarşının sonunda Emeviye camiine çıkılıyor.
Emeviye(Umeyye) camii çevresinde her türden satıcıyı görmek mümkün
EMEVİYE Camii avlusu

EMEVİYE Camii avlusu
Arap ülkelerin farklılıklarını burada görüyoruz. Namaz başlamadan önce ön safa yakın bir cenazeyi camiin içine getirdiler ..imam farzı kıldırdıktan sonra hemen cami içinde cenaze namazına duruldu. Aşağıdaki resimde oturanların arkasında tabut...

Emeviye camiin içinde Hz. Yahya'nın başının gömülü bulunduğu türbesi bulunmakta. Türkiye 'de türbeler camii avlularında bulunur. Suriye'de girdiğimiz birçok camiin içinde türbe bulunuyordu..
Şam'da bir diğer türbeye gidiyoruz..Bilali Habeşi'ye ait..Türbenin girişinde Türkçe ve Arapça, türbede yatanı belirten bir mermer levha bulunmakta.
Her türbede olduğu gibi burada da kapı da bekleyen verilen bağış paralarını alan kişiler bulunuyor..
Seyyide Zeynep Türbesi
Süleymaniye Camii
Süleymaniye camii avlusunda
Halepli rehber genç ve Osmanlı kabirlerinin bulunduğu avlunun bekçisi ..
Açık hava lokantası(Bab-el Dımeşk)
Suriyeliler akşama doğru piyasaya çıkıyor..akşam üzeri caddeler ve açık hava lokantaları dolmaya başlıyor. buralarda uzun uzun yemek yiyip sohbet ediyorlar. Akşamları yemek yediğimiz yer Bab-el Dımeşk adında üstü açık ortası havuzlu restorant.. ancak oldukça büyük bir alana kurulmuş, yapay havuzlu, fıskiyeli, taş görünümlü dekorları olan şirin bir yer.. söylendiğine göre Şam'ın meşhur bir dinlenme yeri.. doğrusu güzeldi...
Akşam kaldığımız otel seyyide Zeynep türbesine yakın bir otel..konforu gayet iyi..ilk gün sıcağın etkisiyle olacak otele girince ikram edilen soğuk ananas suyu enfesti..
Yorumlar
Yorum Gönder