helsinki


Estonia'ya gelmişken gidilecek yerlerin başında Helsinki geliyor.. Estonia'da  tamamı 1,3 milyon nüfusu var iken aynı nüfus sayısı ile  Helsinki 3. en kalabalık iskandinav kenti.. Tallin ve Helsinki'den karşılıklı çalışan cruıse gemiler 2,5 saatte karşı kıyıya varmakta.. sabah, öğle, akşam..derken uygun  saatte seyahat imkanı var..  Narva'dan Tallin'e ilk sabah treniyle  geldim,  Eckerö line firmasından 12 Euro'ya bilet aldım,  geminin açık alanına çıktım..


 
 

Tallin porttan ayrılırken...








Helsinki  limanına yaklaşıyoruz..







Gemiden  karaya ayak basmak için havaalanında olduğu gibi platformlardan geçmek gerekiyor..





Helsinki merkezi uzak değil.. 2,5 km.. gibi.. yürüyerek gidiyorum.. keşfetmenin en iyi  yolu bu..





 Ağaç parçalarından yapılmış heykel.. başarılı bence..





Helsinki Cathedral is the Finnish Evangelical Lutheran cathedral of the Diocese of Helsinki,
1852 'de açılmış yüksekliği 62 m..




 Beyaz kilisenin önündeki meydanda... yiyecek satış arabası..














Uspenski Cathedral is an Eastern Orthodox cathedral in Helsinki, Finland, dedicated to the Dormition of the Theotokos. Its name comes from the Old Church Slavonic word uspenie, which denotes the Dormition. 
Booking 'den rezerv yaptırdığım hostel istikametinde  giderken karşıma çıktı bu kilise.. Tuğla rengiyle beyaz kiliseden farklı..




 Hostelin bulunduğu sokak..


 
İki kişilikti oda.. hostel olunca ödediğiniz ücretin tek yatak için olduğunu biliyorum .. ama odaya benden başka gelen giden olmadı.. bir hostel için yeterince temiz ve kullanışlıydı..  68 Euro..  Eurohostel'den  yerleşme ve anahtar işini hallettikten sonra gün bitmeden akşama kadar dolaşmak üzere çıktım..
 

Uspensky katedralinin arkadan görünüşü..


Deniz kenarında mayolu insanları görünce durdum..  Mayıs ayındayız ama serin hava.. yine de adamlar  suya giriyorlardı.. limanda deniz çok da temiz görünmüyor oysa..





Düzgün caddeler ve alçak kaldırımlar neredyse  yolla aynı seviyede,,  yıllar önce  bir yerde okumuştum  medeniyetin seviyesi kaldırımların yüksekliğiyle ters orantılıdır diye... bizde olsa kaldırımlar arabalarla işgal edilmiş olurdu..










 
 




 
 



Helsink'de kayalık zeminin oyularak yapılmış bir kilisesi var.. Temppeliaukio Church is a Lutheran church in the Töölö neighborhood of Helsinki.  1962 yılında açılmış.. kilise olmanın yanı sıra  müzik vb. sanatların sahne olarak da kullanılıyor.





Kaya kilisenin etrafı apartmanlar ve cadde..





 Tallin'e dönüş için Eckerö line  firmasının bilet kuyruğundayım

 

 Aynı gemi ile geri dönüş..



























 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Greece

Pragh

Bratislava -Krakow