greece - gümilcine



12 Ağustos  2012  Pazar.  Geceyi Gümilcine'de geçirdik. Gümilcine'yi yukardan gören bir tepedeyiz. Aşağıda  şehrin yayıldığı  ova.. İsrafil ile poz verdik.  Çevre yeşillikler içinde ..çam ormanları ve yer yer zeytinlikler..geride rodop  dağı..


Gümülcine'li Mehmet Yakup.. Mehmet bey Bursa'da 16 yıl çalışmış emekli olmuş geri dönmüş. Bizi Skoda arabasıyla gezdirdi, sağolsun. Gümilcine de sıcak yaz ortasında bir pazar günü ..sokaklarda tek tük  insan var.




Yunanistan'da iki müftü olduğunu öğreniyoruz. Birincisi müslüman toplumu içinden bir meşveret ekibinin belirlediği ve Yunan hükümetine önerdiği 3 kişilik aday listesi içinden Yunan hükümetince atanan bir müftü..resmi işlemleri atanmış müftü hallediyor. diğeri ise seçilmiş müftü.  söylenene göre bir camide seçim yapılmış.. müslümanların bir kısmı bu müftüyü benimsiyor , Türk hükükmeti de seçilmiş müftünün belirlediği camii imamlarının maaşını vererek destekliyor..ancak toplumun iki müftü konusunda anlaşamadığı ve kafalarının karışık olduğu izlenimi edindim.


Gümicine'de Türk köylerini gezdik, gördük..öğleden sonra otobüs terminali ve tren istasyonunu keşfettik . Fiyatı daha uygun olduğu için hızlı tren dedikleri İntercity trenden Selanik'e yarın sabah için 17,50 euro ödeyerek biletimizi aldık.  Otobüs 25 euro. Sabah erken kalkıp yürüyerek istasyona ineceğiz. Akşam kaldığımız evde Mısırlı Mustafa Dawa'yı tanıdık.  Yunan üniversitesinde okuyor, yunanca da öğrenmiş. Evde Gümilcineli  birkaç misafirle sohbet ediyoruz. Türk toplumunun hükümetlerin siyasal tutumlarından oldukça etkilendiğini şimdilerde rahat olduklarını öğreniyoruz.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Greece

Pragh

Bratislava -Krakow